Heavy metal är inte bara en enda genre, utan innefattar en rad subgenrer som drar åt olika riktningar. I den här artikeln ska några av dem förklaras lite närmare.

Funk metal

En mix av funkmusiken och heavy metal har banat vägen för funk metal. Gruppen Red Hot Chili Peppers är nog den mest kända och räknas också till alternativ rock. Denna stil har sedan kommit i nya versioner som nu metal och alternativ metal.

Black metal

640px-Black_metal_-_graffity_in_euronymous'_basementDetta räknas som den extrema subgenren av heavy metal och har gjort att hela kulturen har fått ett relativt dåligt rykte, då black metalartister och fans ofta är satanister och dyrkar det ockulta. Många andra genrer som härstammar ur black metal, har istället velat rikta sin uppmärksamhet mot andra saker, som exempelvis asatron eller olika politiska åsikter. Bland dem finns National Socialist black metal som symboliserar nynazismen, eller Red and Anarchist black metal som förespråkar kommunismen. Även viking metal är en inriktning inom black metal och dyrkar vikingarna och de nordiska förfäderna.

Rap metal

Ordet visar på en blandning av hårdrock och hiphop och ett berömt band som har gjort stor succé i världen heter Rage Against the Machine. Det är främst texterna och sången som ligger mer åt raphållet, medan man i övrigt har en bred touch av heavy metal.

Viking metal

Som det låter är viking metal en blandning av black metal och nordisk folkmusik. Tema och lyrik har ofta kopplingar till den nordiska mytologin eller vikingatiden och man blandar gärna de traditionella metalinstrumenten med folkmusikens typiska instrument. Denna genre uppkom på 80-talet som ett avståndstagande från den satanistiska black metalstilen, och istället för djävulen, ville artisterna prata om de fornnordiska gudarna och vikingarnas ledare. Många av banden som spelar denna musik, kommer även från Norden. Ett känt svenskt band som började spela viking metal, heter Bathory från senare delen på 80-talet. Numera finns det en rad andra band som använder musikgenren flitigt.

Det finns mängder av ytterligare grenar inom detta ämne som Kawaii metal, Latin metal och Progressive metal som bara utgör ett fåtal exempel inom hårdrockens värld.