Led Zeppelin, som bildades på 1960-talet, var det första riktigt stora bandet som förknippades med hårdrock eller heavy metal. De åtföljdes tätt av Black Sabbath och Deep Purple som alla är karakteriserade för sin högljudda, skrikiga tongång och avancerade gitarrsolon. Heavy metal uppkom ur bluesrocken och psykedelisk rock som främst utvecklats i USA och Storbritannien.

heavy_metal_by_dnl1980Denna stil blev först inte alls uppskattad av kritikerna, men fansen blev som förbytta och följde troget med sina favoritgrupper och kom till sist att kallas ”headbangers”, p.g.a. kastandet med huvudet fram och tillbaka när de lyssnade till musiken och/eller när de tog plats på konserter nedanför scenen. Så småningom slopade nyare grupper den blues som tidigare givit inslag i låtarna och band som Motörhead, som inspirerat många hårdrocksband mot det mer punkiga hållet, gjorde musiken allt snabbare.

På 80-talet kom en djärvare och aggressivare metal med grupper som Mötley Crue och Metallica, en s.k. underground stil. För övrigt anses heavy metal vara en subkultur som främst sträcker sig till rebeller i unga åldrar som söker sin egen identitet och i många länder har vissa album från de stora artisterna rent av förbjudits. Man talar då mest om trash metal, den ännu aggressivare delen av heavy metal.

Faktum är att det finns människor av alla dess slag som uppskattar genren. Alla dessa band inspirerade dagens hårdrocksgrupper och man finner ofta inslag i deras texter som påminner mycket om tidigare stilar.

Typiskt för heavy metal

Förutom kännetecken som är förknippade med den traditionella rocken brukar, som sagt, heavy metal vara mycket mer argsint och skrikig och kan ibland uppfattas som att inte ha någon tydlig melodi alls. Texterna har ofta ilskna inslag och hänvisar till krig, droger, ondska, våld och sex, men man kan även hitta några lugnare kärleksballader som kan gå hem hos den mer reserverade publiken.

Elbas, trummor, elgitarr och ibland synt är vanliga instrument hos en heavy metal-grupp. Modet och klädstilen är ofta svart, gärna med smycken som symboliserar död eller ondska.