De flesta Heavy metal-band och dagens rockband har influerats av dåtidens rock n´roll som hade sitt stora genombrott på 50-talet. Den är en av tidernas mest omdiskuterade och viktigaste rörelser och förde med sig en hel livsstil. Allt eftersom tiden gick, utvecklades även tekniken och den elektriska gitarren blev mer och mer populär samtidigt som förstärkaren och trummor blev oslagbara inom grupperna.

music-1375760_960_720Rocken härstammar från den ”blues” som den svarta befolkningen började spela i den amerikanska södern på 30-talet. Dessa människor flyttade senare upp till de norra delstaterna och ini städerna, då arbetskraft efterfrågades. Musiken tog de naturligtvis med sig och förde över på den vita befolkningen som anpassade den efter sina egna önskemål, ofta med den amerikanska countrymusiken och i vissa fall jazz. Inte sällan ser man även inslag av gospel.

Den låt som man mest förknippar med den tidiga rocken, är ”Rock around the Clock” från 1954. Den uppmärksammades av dåtidens dj:s och var även med i filmen ”Vänd dem inte ryggen””.

Så uppkom begreppet rock n´roll. Efter Bill Haley kom så de riktiga höjdarna som Jerry Lee Lewis med sitt piano och Elvis Presley som införde den heta och omtalade dansstilen.

När musikstilen så småningom slog igenom och spred sig österut mot Europa, blandades den med andra influenser och andra grupper förändrade den. Allra mest i England, där Beatles gick på högvarv och bidrog till den brittiska invasionen som följdes av Rolling Stones, The Who och Animals. Senare kom även hippierörelsen att förnya rocken och snart lades även grunden för hårdrock med Jimi Hendrix som utvecklade elgitarren och inspirerade grupper som Led Zeppelin med det långa håret och de tajta kläderna.

Det politiska intresset på 60-talet beblandade sig starkt med musiken och snart fick även punken sitt genombrott. Rocken fortsatte dock att utvecklas inom olika länder och här på hemmafronten började svenska dansband göra rockig musik i en mer dansvänlig atmosfär som håller i sig än idag.

Numera finns det en rad olika rockstilar som blandas med diverse moment och tekniker.