De flesta fans till olika musikstilar anammar en viss livsstil och klädesätt som gör dem typiska för just den genren. Samma sak är det med hårdrockskulturen. Man tar ofta efter banden som spelar musiken och dyrkar dem just för att det är en viktig del av den subkultur som lyssnarna så envist vill bevara. Hårdrock är dessutom en extra stark subkultur genom att många av grupperna är så pass hängivna musiken och livsstilen, att det överlag inte ger att lika kommersiellt uttryck som t.ex. inom popmusiken. Därför är det lättare att identifiera sig med en hårdrocksgrupp som inte ägnar för mycket tid åt att göra reklam för sig själva. De tas mer på allvar.

Hårdrocksstilen

rock-1560869_960_720I hårdrock som i andra subkulturer, tar man efter både stil som produkter, aktiviteter och tankesätt som sedan blir typiska kännetecken. Inom heavy metal är det t.ex. elgitarrens skrik som för tankarna direkt till genren, även om grunden för elgitarrens teknik från början uppkom med bluesen. Även den svarta klädstilen och dyrkan av det ondskefulla och det ockulta, är saker som är starkt förknippade med hårdrock.

T-shirtarna var ofta tryckta med bandets logotype, något som faktiskt är modernt just nu. Jeansen ska helst vara tighta med revor och mörkt urtvättade och man får gärna pryda läderjackan eller kläderna med nitar, påsydda märken eller pins samt silverfärgade accessoarer som kanske har någon ockult symbol i form av dödskallar eller kedjor. Som sagt, mycket av detta mode som härstammar från 80-talet har precis blivit mycket trendigt igen, vilket tyder på att hårdrockskulturen kom för att stanna. Även grupperna på 2000-talet som inspirerades av banden på 80-talet, anammade den svarta stilen igen. Stereotypen av hårdrockare, har även gärna tatueringar och ett längre, tämligen ovårdat hår som kännetecknar dem.

Det är allt detta som även har bidragit till att hårdrocken har beskyllts för att dyrka satanism dels p.g.a. stilen, men även genom de mörka texterna, och i vissa länder har man därför förbjudit vissa album eller artister. Inom subgenren black metal hävdar dock många band öppet att de faktiskt är satanister.