Att hårdrock har varit och är stort ute i världen, är det nog ingen som kan ta miste på. Men hur ser det ut hemma i Sverige?

rock-1560867_960_720Faktum är att Sverige har bidragit med en rad stora heavy metal-grupper genom tiderna. Vissa har kanske inte gjort en stor internationell succé, men har inspirerat många fans och lämnat ett starkt intryck hos den svenska hårdrockskulturen.

Band som Europe, Yngwie Malmsten och Hellacopters har dock upplevt stor framgång och spelas än idag. I mångt och mycket kan svenskarna vara stolta över sitt hårdrocksförflutna och nya band poppar också ständigt upp till ytan.

I Sverige finns det många metal-festivaler att gå på och där brukar man få uppleva flertalet svenska grupper live. Eftersom hårdrockskulturen innebär att man ska vara så insatt som möjligt och verkligen leva ut hela livsstilen, är det därför viktigt att inte bara sitta hemma och lyssna på plattorna. Man ska umgås med andra fans, följa med banden och bli ett med hela subkulturen.

Några festivaler att tänka på om man är en riktig ”headbanger” är exempelvis:

  • Skogsröjet 2017 i Reymyre
  • Stockholm Slaughter
  • House of Metal i Umeå
  • Huskvarnas Rock and Art Weekend

Några svenska metal-grupper

Det första riktiga heavy metal-band som satte Sverige på kartan, hette Heavy Load och bildades redan på 70-talet. Dock fick de inga större framgångar eftersom det var discons era, men idag anses de ha gjort mycket för efterkommande grupper genom att bana väg för dem.

Meshuggah är en annan grupp som faktiskt har turnerat i hela världen och utsetts till ett av de tyngsta grupperna inom sin genre. Gruppen bildades 1987 och har släppt nio album, allt som allt.

The Hellacopters med Dregen som frontfigur, startade redan 1994 och har blivit mycket omdiskuterade innan de splittrades efter 14 år tillsammans.

Iron Lamb är ett annat heavy metal-gäng som bildades 2009 och har släppt två album. De är mest kända inom landets gränser och har spelat på flera festivaler och klubbar de senaste åren.